Då däck spelar en så pass viktig roll för att hålla oss säkra på vägarna är det förvånande att det finns så många missuppfattningar om dem. Om du vill separera fakta från fiktion när det kommer till dessa viktiga delar, läs vidare. Här tar vi en titt på sanningen bakom fyra av de vanligaste myterna kring däck.
Däcktrycksövervakningssystem pumpar upp däck automatiskt
Alla nya bilar tillverkade sedan 2014 måste ha ett däcktrycksövervakningssystem (TPMS). Dessa användbara elektroniska system är designade att övervaka trycket inuti luftfyllda däck och hjälper till att förhindra olyckor orsakade av överdrivet lågt tryck. De kan också hjälpa förare att försäkra sig om att deras bilar presterar förutsägbart, minskar bränsleanvändning, minskar utsläppt och minimerar däckslitage.
Systemet är kopplade till bilarnas centrala datorer och när de upptäcker att trycket i ett däck har fallit till en osäker nivå gör de föraren medveten om det genom att ge en visuell varning. Men i motsats till vad många tror så pumpar inte detta system upp däck automatiskt när lågt tryck upptäcks. Det garanterar helt enkelt att förare vet att det finns ett problem med lågt däcktryck. Det är då upp till bilister att pumpa upp däcken till rätt nivå själva.
Så, vare sig ditt fordon har ett TPMS eller inte, måste du pumpa upp dina däck manuellt. Det rekommenderas att du kontrollerar trycket med en noggrann mätare varannan vecka eller så, och det ska göras när dina däck är kalla (det betyder att din bil har varit stillastående ett par timmar eller mer).
Nya däck skall alltid sättas på framsidan
Om du bara byter ut två däck på din bil så har du säkert hört att det är bäst att sätta de nya på framsidan av bilen. Detta är dock vanligtvis inte klokt. Om inte din bilhandbok ger specifika råd för det motsatta, så är det bättre att sätta på däcken av nyaste / högsta kvalité på baksidan. Detta är sant vare sig din bil är fram- eller bakhjulsdriven.
Att sätta de nya däcken på baksidan tenderar att gynna ”understyrning”, vilket innebär att i vissa förhållanden (som is eller kraftigt regn) kan din bil fortsätta i en rak linje trots att du vrider ratten. Å andra sidan, om dina nya däck är på framsidan så är det troligare att ”överstyrning” sker, vilket gör så att baksidan av ditt fordon kan bryta sig fritt, vilket får dig att snurra.
Det är också bättre att ha nyare däck, som är mindre benägna att drabbas av punkteringar och annan skada som orsakas av slitage på baksidan än framsidan eftersom det är svårare att styra ett fordon med skadade bakdäck än med skadade framdäck. Om du köper nya däck och inte är säker på var de ska monteras på din bil kan du få expertråd från utbildade tekniker.
Överstigande av ”maxtryck”-numret på däck kan få de att brista.
Du kanske har sett ett ”maxtryck”-nummer på sidoväggarna på dina däck. Ofta antas det att detta nummer representerar det maximala trycket ett däck kan nå innan det brister. Så är faktiskt inte fallet. Maxtryck numret anger trycket som däcket ska vara när bilen är fullt lastad – med andra ord trycket där däcken ska bära maximal vikt.
Detta betyder att du inte behöver oroa dig för att oavsiktligt spränga däcket om du överskrider det här numret när du pumpar upp det. Nya däck är byggda för att vara mycket robusta och de kommer inte explodera vid tryck även om det är väl över maxtrycks numret. Med det sagt är det viktigt att du är försiktig när du pumpar upp dina bildäck. Att pumpa upp dem överdrivet kan orsaka skador, ökat slitage på mittkanten, och om dina däck har för mycket luft i dem finns det en ökad risk att de kommer misslyckas om du träffar en grop.
Det viktiga när du kollar och justerar däcktrycket är att veta rätt mätning för din bil och hålla fast vid dessa så nära som möjligt hela tiden (med tanke på att de varierar beroende på om din bil är fullastad eller inte).
Oanvända däck försämras inte
Det är sant att skador på däck oftast orsakas av slitage på grund av användning på vägarna. Det mest uppenbara tecknet på detta är det faktum att när körmilen ökar börjar däckmönstret på dina däck slitas mer. Detta betyder dock inte att om du inte använder din bil kommer däcken att förbli i oklanderligt skick. En rad andra faktorer påverkar skicket på gummit, inklusive det tillstånd däcken lagras i. Till exempel, är de utsatta för värme, kyla, solljus, vatten och is kommer de att börja åldras.
Det finns åtgärder du kan vidta för att skydda dina däck när de inte används. Till exempel, om du kan, lagra dem inomhus i en sval, torr miljö som i ett garage. Om ditt fordon varit overksamt under en längre tid kan du behöva byta ut däcken istället för att fylla på dem. Du bör kontrollera dem noga för eventuella tecken på skador, såsom sprickor eller utbuktningar.
Om du inte vet om dina däck är säkra, få dem undersökta av en expert – helst innan du använder dem och definitivt innan du åker på en lång resa.