Det går inte att köra vilket önskat däck som helst på din bil och därför bör de däck du väljer ha ett godkännande för ditt fordon. När det gäller däck finns det några andra bestämmelser förutom det nödvändiga däckgodkännandet.
Här hittar du lagar och regler för däck:
För att ta reda på vilka däck som är tillåtna på en bil eller motorcykel är det vanligtvis bra att ta en titt på fordonsdokumenten. Det är ofta så att även andra storlekar är tillåtna, men ändringar måste registreras, annars upphör registreringen och försäkringsskyddet. Många däcktillverkare erbjuder på sina webbplatser möjligheten att ansöka om sådana godkända däck genom att ange följande information:
EU Tire Label eller European Tire Labeling Regulation har varit obligatoriskt för däcktillverkare sedan 1 november 2012. EU Tire Label utformades för att bedöma vissa kriterier för ett däck. Tre olika områden kommer att testas. För det första är det rullmotståndet, det våta väggreppet och det rullande ljudet som däcket orsakar på vägen.
Denna förordning har setts över och kommer att ersättas från 1 maj 2021 av förordning (EU) 2020/740, som kommer att omfattas av nya krav. Med denna förordning vill EU framför allt skydda miljön. Därför måste kunderna leta efter EU-däckmärket när de köper produkter som ger bra resultat i detta avseende.
Ett däcks rullmotstånd har en direkt inverkan på fordonets bränsleförbrukning. EU Tire Label använder klassificering för att testa rullmotståndet, där A står för det lägsta och E för det högsta rullmotståndet. Om du uppmärksammar denna punkt när du köper däck, tilldelar EU Tyre Label det till klasser. Vågen har endast 5 klasser (A till E), där A är den mest effektiva.
Våtgreppet är också klassat i 5 klasser från A till E på EU-däcketiketten. Våtgreppsklassificeringen hänvisar till bromssträckan jämfört med ett referensdäck. Klass A-däck har mycket kortare bromssträcka än klass E-däck, vilket kan rädda liv i en nödsituation.
Den tredje punkten hänvisar till rullande ljud från ett däck (från A, B, C), det vill säga den ljudstyrka däcket når under körning. EU-däcketiketten visar nivån på rullljudet i decibel. Förutom informationen från EU-däckmärket bör andra faktorer beaktas när du köper ett däck, såsom däckets livslängd och kvalitet. Enligt den nya förordningen, som kommer att uppdateras från 2021, finns det även alternativ att inkludera (bredvid bullersymbolen) en symbol för grepp i isiga förhållanden och/eller kraftiga snöförhållanden till standardmärkningen.
Däck designade för tunga snöförhållanden har symbolen "3 toppar och snö" eller "alpin" på sidoväggen. Nordiska vinterdäck för användning på isiga ytor bär en ny symbol som representerar en isstalagmit.
För varje däcktypsbeteckning finns en QR-kod med länk till EU:s produktdatabas (EPREL).
I slutändan måste varje kund bestämma sig för betydelsen av EU-däckmärket.
Många bilister undrar om ett reservhjul är ett måste. Svaret ligger i att många biltillverkare inte längre utrustar sina nya fordon med ett reservhjul utan bara med reparationssatser. Ändå skulle de definitivt göra det om det var nödvändigt. Och det finns faktiskt ingen lag för ett reservhjul eller däckreparationssats. Ändå borde det ligga i ditt intresse att ha en lösning för ett punkterat däck. Och observera att du, till skillnad från att använda ett reservhjul, måste köra till närmaste verkstad direkt efter att du har använt en reparationssats.